Oddělení pro chemickou bezpečnost výrobků

Vedoucí: Ing. Adam Vavrouš Ph.D.

Telefon: 267 082 568
E-mail: adam.vavrous@szu.gov.cz

 

Zástupce vedoucího oddělení: Ing. Karel Vrbík
Telefon: 267 082 554
E-mail: karel.vrbik@szu.gov.cz

 

Zástupce vedoucího oddělení: Ing. Alena Moulisová
Telefon: 267 082 568
E-mail: alena.moulisova@szu.gov.cz

 

Oddělení pro chemickou bezpečnost výrobků se specializuje na hodnocení zdravotní nezávadnosti široké škály materiálů a výrobků. Činnost pracoviště zahrnuje laboratorní testování, referenční činnost a vědecko-výzkumné aktivity.

 

Testování a posuzování

Pracoviště je součástí zkušební laboratoře č. 1206, akreditované u Českého institutu pro akreditaci. Nabízíme testování a posuzování materiálů určených pro styk s potravinami a výrobků pro děti do 14 let. Stanovujeme vybrané chemické parametry u stavebních výrobků a materiálů hraček. Podílíme se také na testování kosmetických přípravků a výrobků určených pro styk s pitnou vodou. Naše laboratoře disponují pokročilým přístrojovým vybavením, které zahrnuje plynovou a kapalinovou chromatografii, hmotnostní spektrometrii, infračervenou a Ramanovu spektroskopii, rentgenovou fluorescenci, atomovou absorpční spektrometrii a komoru pro stanovení emisí. V případě zájmu o posouzení výrobku nebo laboratorní zkoušky nás neváhejte kontaktovat.

Bližší informace k testování:

 

Referenční činnost

Na našem pracovišti působí tyto národní referenční laboratoře a centra:

 

Výzkum

Pracoviště se zaměřuje na výzkum chemické bezpečnosti výrobků, které mohou obsahovat nebezpečné látky, jako jsou perzistentní organické polutanty (POPs), karcinogeny, látky toxické pro reprodukci a další. Tyto látky mohou přímo působit na člověka, přenášet se do potravin, vnitřního prostředí budov a dalších materiálů. Náš výzkum se proto zaměřuje nejen na výskyt toxických látek v různých typech výrobků, ale také zkoumá možnost jejich přenosu např. do potravního řetězce. Klíčovou úlohu v tomto procesu hrají pokročilé instrumentální metody, které umožňují detekovat stopové koncentrace škodlivých látek. Vývoj a zdokonalování analytických postupů tak představuje nedílnou součást naší práce.

Vybrané výsledky výzkumu:

    • Ševčík V, Andraščíková M, Vavrouš A, Moulisová A, Vrbík K, Bendová H, Jírová D, Kejlová K, Hložek T (2022) Market surveillance: analysis of perfuming products for presence of allergens and prohibited substances. Chemical Papers 76 (8), 4989-5000.
    • Vavrouš A, Ševčík V, Dvořáková M, Čabala R, Moulisová A, Vrbík K (2019) Easy and inexpensive method for multiclass analysis of 41 food contact-related contaminants in fatty food by liquid chromatography-tandem mass spectrometry. Journal of Agricultural and Food Chemistry 67, 10968−10976.
    • Vavrouš A, Pavloušková J, Ševčík V, Vrbík K, Čabala R (2016) Solution for blank and matrix difficulties encountered during phthalate analysis of edible oils by high performance liquid chromatography coupled with tandem mass spectrometry. Journal of Chromatography A 1456: 196–204.
    • Vavrouš A, Vápenka, L., Sosnovcová J, Kejlová K, Vrbík K, Jírová D (2016) Method for analysis of 68 organic contaminants in food contact paper using gas and liquid chromatography coupled with tandem mass spectrometry. Food Control 60: 221–229.
    • Vápenka L, Vavrouš A, Votavová L, Kejlová K, Dobiáš J, Sosnovcová J (2016) Contaminants in the paper-based food packaging materials used in the Czech Republic. Journal of Food and Nutrition Research 55(4): 361–373.