Aktuality

Česká republika dostane nová nutriční doporučení – SZÚ zahajuje jejich aktualizaci
19. března 2025 | Autor: Tisková zpráva
Dle nového reportu Světové zdravotnické organizace (WHO) žije v České republice s obezitou již 26% dospělých, projekce navíc ukazují, že toto číslo bude dále narůstat. Obezita zvyšuje riziko rozvoje celé řady onemocnění, včetně srdečních nemocí nebo rakoviny. Výživa je jedním z nejvýznamnějších rizikových faktorů pro rozvoj nemoci. Podle zpráv Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) rizikové stravovací návyky přispívají k téměř čtvrtině všech preventabilních úmrtí. I přesto ČR, na rozdíl od jiných států, nemá již téměř 20 let k dispozici oficiální aktualizovaná výživová doporučení, garantovaná a vytvořená odbornou státní institucí. To je nutné změnit, protože nutriční doporučení jsou základem prakticky pro veškeré preventivní i edukační programy v oblasti výživy.
V reakci na tuto situaci i na vývoj zdravotního stavu populace Státní zdravotní ústav zahajuje práci na vytvoření aktualizovaných nutričních doporučení a postupuje tak v souladu s úkolem v rámci nového Národního kardiovaskulárním plánu ČR na období 2025 – 2035. Ten koncem minulého roku přijalo Ministerstvo zdravotnictví. Cílem úkolu je vytvořit moderní a vědecky podložená doporučení, která budou sloužit jako základ pro podporu zdravého stravování české populace.
“Jsme si dlouhodobě vědomi toho, že oficiální nutriční doporučení chybí. V tomto a příštím roce ale budeme mít konečně k dispozici i aktualizované údaje o české stravě, které pro tvorbu realistických doporučení potřebujeme a práce tak může v souladu s kardiovaskulárním plánem začít,“ uvádí nutriční epidemioložka a odbornice SZÚ MUDr. Eliška Selinger, která byla pověřena organizačním vedením projektu.
Nutnost aktualizace doporučení
“Poslední oficiální výživová doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR pocházejí z roku 2005 a neodpovídají tak ani současnému odbornému poznání, ani potřebám české populace. Za posledních 20 let se vědecké poznání v oboru samozřejmě proměnilo. Nutriční doporučení z roku 2005 tak třeba kladou důraz na udržování správné hodnoty Body Mass Indexu (BMI), bez využití jiných a vhodnějších měřítek zastoupení tuku v těle, nebo zmiňují doporučení na denní dávku konzumace alkoholu, ale bez patřičného důrazného varování na s ním spojené zvýšení rizika rozvoje rakoviny i v nižších dávkách. V soudobých doporučeních jiných států je také kladen mnohem větší důraz na konzumaci ovoce a zeleniny, celozrnných obilovin či omezení konzumace volného cukru. Některé státy také již zařazují doporučení týkající se vysoce průmyslově zpracovaných potravin,” popisuje rozsah problému hlavní hygienička a ředitelka SZÚ MUDr. Barbora Macková, MHA.
Výživová doporučení jsou důležitým nástrojem prevence. Jsou základem edukačních programů i dalších nutričních politik. Aby svou funkci mohla plnit, musí odpovídat současnému vědeckému poznání. Jejich aktualizace přinese jednoznačné odborné doporučení, jak má vyvážená strava vypadat a přispěje tak k lepšímu zdraví populace a ke snížení nemocnosti i souvisejících ekonomických nákladů.
Odborný přístup a nezávislost procesu
Užší pracovní skupina, která se poprvé sešla dne 19. 3. 2025, se skládá z odborníků v oblasti výživy, medicíny, veřejného zdraví, sociologie i pedagogiky. Jako pozorovatel bude do činnosti skupiny zapojena i česká pobočka Světové zdravotnické organizace (WHO), která poskytne odbornou podporu, včetně propojení s mezinárodními experty na tvorbu doporučení.
Kromě užší pracovní skupiny budou v průběhu následujícího měsíce postupně svolány i širší konzultační skupiny zastupující jak různé zdravotnické odbornosti, tak především zástupce potravinářského a zemědělského sektoru, ale i dalších organizací zabývajících se výživou a prevencí. Tyto skupiny budou mít možnost přinášet data a podněty a podílet se na připomínkování návrhů.
„Nutriční doporučení musí být založena na nejlepších možných vědeckých důkazech a chráněna před komerčními vlivy. I přestože zemědělsko-potravinářský sektor je samozřejmě důležitý pro zajištění stravování obyvatel, jeho zájmy nemusí být vždy v souladu se zájmy zdraví. A nutriční doporučení jsou primárně zdravotním doporučením, zájmy zdraví tedy musí stát v jejich popředí. I proto všichni členové odborné pracovní skupiny podepíší prohlášení o finančním střetu zájmů, aby byla zajištěna maximální možná nezávislost rozhodování a předešlo se tak možným kontroverzím, že doporučení vychází z finančních zájmů konkrétních subjektů,“ zdůraznila MUDr. Eliška Selinger, vedoucí pracovní skupiny.
V souladu s mezinárodními standardy (například doporučeními WHO a EFSA), bude proces aktualizace začínat nejprve rešerší dostupných studií o vlivu jednotlivých potravinových skupin na zdraví. Získané poznatky budou kombinovány s informacemi o současných českých stravovacích návycích i s údaji o výskytu s výživou spojených nemocí. Výsledná doporučení by měla odrážet širší odborný konsenzus, získaný skrze spolupráci s českými i zahraničními odborníky, a jejich srozumitelnost i grafická podoba by měla být otestována, aby byla zajištěna jejich využitelnost pro různé skupiny obyvatel.
„Výživa je jedním z klíčových faktorů ovlivňujících zdraví. Hraje zásadní roli v prevenci chronických onemocnění a zlepšování kvality života. Vytvoření nezávislých výživových doporučení založených na vědeckých důkazech má proto zásadní význam. WHO vítá tuto iniciativu Státního zdravotního ústavu, která je v souladu s osvědčenými mezinárodními postupy a jejímž cílem je poskytnout české populaci jasná a vědecky podložená doporučení týkající se zdravé výživy. Zároveň je nezbytné, aby tato doporučení zůstala bez nepatřičných komerčních vlivů. Potravinové prostředí a komerční vlivy formují stravovací návyky způsobem, který není vždy v souladu s cíli veřejného zdraví, a proto je zajištění integrity a nezávislosti tohoto procesu základním krokem k ochraně zdraví populace,“ doplnila zástupkyně WHO pro Českou republiku, Dr. Zsofia Pusztai.
Předpokládaný termín dokončení procesu je rok 2027. Do konce roku 2025 by měla být hotova vědecká rešerše a první verze možných formulací doporučení, určená k širší odborné diskuzi i následnému testování. Další informace o procesu aktualizace budou průběžně zveřejňovány na webových stránkách SZÚ.