Centrum toxikologie a zdravotní bezpečnosti

Den otevřených dveří – 12. dubna 2025, program CTZB
16. března 2025 | Autor: SZÚ
BUDOBA č. 11
Přízemí (místnost č. 92)
Časy prezentací: průběžně
Co u nás uvidíte a co si budete moci vyzkoušet?
- Jak jsou prováděny kontroly potravinářských obalů, kuchyňského nádobí, náčiní a dalších pomocníků používaných v kuchyni při přípravě jídel
- Jaká mohou být rizika z hraček, proč se dělí hračky podle věkové kategorie a na co si při jejich koupi dát pozor
- Jaká jsou rizika z výrobků pro děti, co se u nich kontroluje a jaké jsme získali v poslední době výsledky při testování např. textilu
- Jaká mohou být rizika z tetovacích barev a permanentního make upu
Přízemí (místnost č. 95)
Časy prohlídek: V každou celou hodinu (10:00, 11:00, 12:00,13:00,14:00 a 15:00) si Vás vyzvedneme na chodbě před dveřmi č. 95.
Co u nás uvidíte a co si budete moci vyzkoušet?
- Jak se kontroluje mikrobiologická bezpečnost kosmetických výrobků
- Jak se kontroluje mikrobiologická bezpečnost doplňků stravy
- Jak se vyšetřuje množství mikroorganismů ve vzduchu a na površích pobytových místností (školy, zdravotnická zařízení, zařízení sociální péče), ev. bytů
- Vybrané plísně si můžete prohlédnout pod mikroskopem
- Děti si mohou stanovit množství mikroorganismů na svých rukou (fotodokumentaci na požádání zašleme mailem).
- patro (místnost č. 136 – Národní referenční centrum pro kosmetiku)
Časy prezentací: průběžně
Co u nás uvidíte a co si budete moci vyzkoušet?
- buněčné kultury a trojrozměrné modely lidských tkání využívaných při zkoušení bezpečnosti kosmetických přípravků bez použití zvířat
- stanovení hydratačního účinku u kosmetických přípravků s ukázkou provedení pro zájemce
- značení kosmetických přípravků
- kontroly kosmetických přípravků
- patro (místnost č. 136 – Pracoviště pro bezpečnost speciálních druhů potravin)
Časy prezentací: průběžně
Činnost pracoviště je zaměřena na hodnocení zdravotní bezpečnosti speciálních druhů potravin, zejména bezpečného používání doplňků stravy a jejich uplatnění ve výživě.
V rámci dnešního dne otevřených dveří tedy lze získat jednak informace o naší práci, ale i např. informace kdy „sáhnout“ a jak vybrat vhodný doplněk stravy, na co si dát pozor při současném užívání léků a doplňků stravy, jaký rozdíl je mezi doplňkem stravy a léčivem, jaká je kontrola doplňků stravy na trhu, a další informace.
Pracovištěm jsou hodnoceny zejména tzv. aktivní složky – vitaminy, minerální látky, bylinné extrakty, a to z hlediska jejich množství a účinků na lidský organismus. V rámci posuzování jsou rovněž hodnoceny výsledky laboratorních vyšetření na obsah zdraví škodlivých látek – některé praktické ukázky jsou pro Vás připraveny v naší mikrobiologické laboratoři.