Doplňky stravy, zdravotní tvrzení

Uvádění doplňků stravy do oběhu

Uvádění do oběhu – notifikace

Podle §3d, odst.1, písm. b) Zákona o potravinách č.110/1997 ve znění pozdějších předpisů je provozovatel potravinářského podniku uvádějící na trh doplňky stravy povinen oznámit uvedení doplňků stravy Ministerstvu zemědělství (MZe) před jejich prvním uvedením na trh formou předložení textu označení výrobku včetně povinných informací o potravině, které budou uvedeny na obale potraviny v českém jazyce.

Oznámení se provádí:

Elektronicky (preferovaný způsob pro splnění informační povinnosti) v Systému pro oznamování potravin (SOP)

Případně je možné využít i následné způsoby pro splnění informační povinnosti:

elektronická adresa:

podatelna@mze.gov.cz
ID DS: yphaax8
Maximální velikost datové zprávy: 10 MB
Poznámka: notifikace – doplněk stravy

Písemně:

Ministerstvo zemědělství
Odbor potravinářský (18120)
Těšnov 17 117 05 Praha 1
Poznámka: notifikace – doplněk stravy

Informace o postupu notifikace doplňků stravy lze získat na webových stránkách ministerstva zemědělství.


Některé základní právní předpisy týkající se problematiky doplňků stravy:

  • zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů;
  • vyhláška č. 58/2018 Sb., o doplňcích stravy a složení potravin, v platném znění, (transpozice směrnice Evropského parlamentu a Rady 2002/46/ES o sbližování právních předpisů členských států týkajících se doplňků stravy);
  • vyhláška č. 417/2016 Sb., o některých způsobech označování potravin, v platném znění;
  • Nařízení EP a R (ES) č. 1925/2006 o přidávání vitaminů, minerálních látek a dalších látek do potravin
  • Nařízení EP a R (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin ke kterému se vztahují nařízení č.107/2008 a nařízení č.353/2008
  • Nařízení komise EP a R (ES) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům
  • Nařízení EP a R (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách
  • Nařízení EP a R (ES) č. 2283/2015 o nových potravinách
  • Nařízení komise EP a R (ES) č. 915/2023 stanovující limity některých kontaminantů v potravinách

 

Certifikát zdravotní bezpečnosti SZÚ

Vydává se s platností na 3 roky v češtině a angličtině dle požadavků žadatele

Podmínky pro vydání certifikátu:

  1. Odborné stanovisko SZÚ s kladným hodnocením na základě:
  • posouzení složení přípravku z hlediska zdravotní nezávadnosti a platné legislativy (formy vitaminů a minerálních látek, použití rostlinných částí a jejich extraktů z hlediska tradičního používání na území EU, množství účinných složek v doporučené denní dávce a další…)
  • posouzení označení přípravku z hlediska platných předpisů včetně doporučených varování pro citlivé skupiny populace, posouzení použitých zdravotních tvrzení

 

  1. Vyhovující výsledky laboratorních vyšetření (provádí laboratoře SZÚ, nebo lze akceptovat výsledky jiné laboratoře akreditované ČIA)


Žadatel předkládá
:

  1. Žádost (možno elektronicky na adresu eva.voracova@szu.gov.cz) *)

 

  1. Text české etikety *)

 

  1. Produktovou specifikaci, popř. podnikovou normu

 

  1. Vzorky 1-2 ks podle velikosti **)

————————————————————————————————————————

*) povinná dokumentace
**) jen v případě laboratorních vyšetření prováděných v SZÚ

SZÚ na základě žádosti zasílá žadateli potvrzení objednávky s uvedeným termínem plnění zakázka a  cenovou kalkulací
(obvyklá doba pro vyřízení žádosti: 1-2 měsíce od podání žádosti, do 7 – 14 dnů za příplatek)

 

Kontakt:

Oddělení pro bezpečnost speciálních druhů potravin a mikrobiologie PBU
(budova č. 11, přízemí, č. dveří 86, Ing. Daniela Winklerová, daniela.winklerova@szu.gov.cz,

tel. 267 082 318, 267 082 341)