Aktuality

Světový den diabetu. Jak předcházet diabetu 2. typu a chránit své zdraví

13. listopadu 2025 | Autor: Mgr. Michaela Otavová Hýsková

Již tradičně na 14. listopad připadá Světový den diabetu (World Diabetes Day). Tento významný den byl vyhlášen v roce 1991 Mezinárodní diabetickou federací (International Diabetes Federation). Datum 14. listopadu nebylo zvoleno náhodou. V tento den se narodil sir Frederick Banting, který spolu s Charlesem Bestem objevil inzulín.

Během Světového dne diabetu si každoročně na téměř celém světě připomínáme jedno z nejrozšířenějších chronických onemocnění současnosti – diabetes mellitus, lidově cukrovka.

Světový den diabetu 2025: „Diabetes a well-being“

Tématem letošního Světového dne diabetu je well-being (psychická a fyzická pohoda) u lidí s diabetem. Na celém světě žije 537 miliónů diabetiků. V České republice trpí cukrovkou přes milión osob. Jejich život není snadný. Diabetes jim často komplikuje studium a práci. Lidé s cukrovkou v důsledku své nemoci mohou trpět úzkostí, depresí nebo jinou duševní poruchou. Diabetes může negativně ovlivnit všechny oblasti jejich života. Proto je tak důležitá prevence tohoto onemocnění. Zatím neumíme předcházet diabetu 1. typu. Známe však účinnou prevenci diabetu 2. typu.  

Pandemie diabetu 2. typu

Většinu diabetiků (90 %) představují lidé trpící diabetem 2. typu. Onemocnění, které se dříve nazývalo „stařecká cukrovka“, postihuje čím dál mladší věkové kategorie. Očekává se, že do roku 2045 bude na světě 629 miliónů diabetiků. V České republice se s cukrovkou 2. typu potýká každý desátý člověk, tedy téměř milión našich spoluobčanů. Dalších přibližně 250 000 o své nemoci neví. Každý 3. člověk starší 65 let má cukrovku.   

Diabetes: zátěž pro zdravotnictví a národní ekonomiku

Náklady na léčbu diabetu činí asi 20 miliard korun ročně. Diabetes se také podílí na pracovní neschopnosti, případně na invaliditě, což rovněž zatěžuje sociální systém.

Diabetes mellitus 2. typu: nemoc, které lze předcházet

Diabetes mellitus 2. typu je závažné chronické metabolické onemocnění. Organismus nedokáže správně využívat inzulín – hormon odpovědný za udržování hladiny cukru v krvi. Zpočátku jde o inzulinovou rezistenci. Slinivka vyrábí inzulín, ale buňky na něj nereagují. Postupně se vyčerpá i tvorba inzulínu
a hladina cukru v krvi stoupá. Dlouhodobě zvýšená hladina cukru v krvi (glykémie) poškozuje cévy, srdce, ledviny, oči i nervy. Méně známou komplikací cukrovky je rozvoj demence, včetně Alzheimerovy nemoci. Více o diabetu 2. typu…

Inzulínová rezistence: buňky hladoví v záplavě cukru

Pokud trpíte neustálým hladem, nezvladatelnými chutěmi na sladké, únavou po jídle, zvýšeným množstvím břišního (viscerálního) tuku, psychickými obtížemi (výkyvy nálad, úzkosti, zapomínání, „mozková mlha“…), tyto vaše obtíže mohou být příznakem inzulínové rezistence.

Prediabetes: tichý varovný signál

Prediabetes je stav, kdy je hladina cukru v krvi zvýšená, ale ještě nedosahuje hodnot pro cukrovku. Lidé většinou neví, že mají prediabetes, nemají žádné obtíže, nebo příznaky. Podle studie EHES (2019) má prediabetes téměř 25 % populace ve věku 25–64 let. Pokud lidé s prediabetem včas nezmění svůj životní styl, do 10 let se u nich může rozvinout cukrovka 2. typu. Správně vedená změna životního stylu může snížit riziko rozvoje diabetu až o 58 %. Více o prediabetu…

Boj s obezitou: účinná prevence diabetu

Dlouhotrvající nadváha a obezita přispívají ke vzniku inzulínové rezistence a rozvoji cukrovky. Snížení hmotnosti o 5–10 % snižuje riziko rozvoje diabetu. Více o obezitě a cukrovce…

Kvalitní a pestrá strava: vidličkou a nožem proti cukrovce

Každé vaše denní jídlo by mělo obsahovat zeleninu, zdroj bílkovin (proteinů) a zdroj komplexních sacharidů. Bílkoviny a vláknina pomáhají regulovat vstřebávání tuků a cukrů, udržují stabilní hladinu krevního cukru, zvyšují pocit sytosti a přispívají ke zdravějšímu mikrobiomu. Každý den si dále dopřejte hrst čerstvého ovoce, hrst kvalitních nepražených nesolených ořechů nebo semínek, 1 porci zakysaného mléčného výrobku a kvalitní oleje (olivový, řepkový, lněný). Dvakrát týdně si připravte pokrm z ryb
 a z luštěnin.

Tip, jak ušetřit při nákupu potravin. Kupujte převážně základní potraviny a jídlo si sami připravujte doma. Nekupujte vysoce průmyslově zpracované potraviny, které jsou drahé, a navíc obsahují nadbytek cukru, nasycených tuků a jsou chudé na vlákninu, vitaminy a minerální látky. Vysoká spotřeba masných výrobků (výrobků z mletého masa, uzenin apod.) prokazatelně zvyšuje riziko vzniku cukrovky. Místo masných výrobků si raději dopřejte kvalitní libové maso. Více o správné výživě…

Pohyb: dokonalý všelék nejen na cukrovku

Pravidelná fyzická aktivita pomáhá snižovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi, snižuje krevní tlak, zlepšuje citlivost buněk na inzulín a pomáhá snižovat množství tělesného tuku. Pohyb také přispívá k naší psychické pohodě.

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje věnovat se pohybové aktivitě minimálně 150 minut týdně. Ideální je kombinovat aerobní aktivity (chůze, nordic walking, běh, jízda na kole…) a silový trénink. Počítá se každý pohyb, i krátké protažení během práce v sedě. Pohyb snižuje riziko rozvoje cukrovky o 50 %. Více o pohybu…

Kvalitní spánek: opomíjený, ale důležitý faktor v prevenci diabetu

Kvalitní a dostatečně dlouhý spánek pomáhá v prevenci nadváhy, obezity a cukrovky, zlepšuje imunitu a poskytuje mnoho dalších benefitů. Nedostatečný spánek již po několika nocích zvyšuje inzulínovou rezistenci.  Sledování obrazovek chytrých telefonů a dalších zařízení do pozdních nočních hodin
a nadměrná konzumace kofeinu (káva, energetické nápoje) narušují náš spánek. Kofeinové nápoje proto pijte spíše dopoledne. Jezte naposledy 3 hodiny před spánkem. Více o spánku…

Na závěr: Desatero proti cukrovce 2. typu

  • Udržujte si zdravou tělesnou hmotnost – Body Mass Index (BMI) 20–25.
  • Obvod pasu do 80 cm u žen a do 94 cm u mužů znamená nižší riziko cukrovky.
  • Dbejte na pestrý jídelníček podle pyramidy výživy: jezte střídmě z bohatého stolu.
  • Každé denní jídlo by mělo obsahovat zeleninu, zdroj bílkovin a zdroj polysacharidů.
  • Pohyb, pohyb a zase jenom pohyb! Choďte co nejvíce pěšky. Cvičte 5krát týdně 30 minut.
  • Během sedavé práce pravidelně vstaňte a protáhněte se.
  • Dbejte na kvalitní spánek.
  • Nekuřte a nepijte alkoholické nápoje.
  • Choďte pravidelně 1x za 2 roky na preventivní lékařské prohlídky, zejména pokud máte nadváhu, vysoký krevní tlak, pokud se v rodině vyskytl diabetes, nebo jste prodělali těhotenskou cukrovku.
  • Zaměřte se na sebe. Pečujte o svou psychickou pohodu. Dopřejte si prostor pro sebe a své koníčky a pohyb. Vy a vaše zdraví jsou vždy na prvním místě.

 

Následující zdravotně preventivní materiály vydané Státním zdravotním ústavem vám mohou pomoci na vaší cestě za zdravějším životním stylem a v boji nejen proti cukrovce, ale i ostatním civilizačním nemocem.

Výživa na vlastní pěst
Energie v rovnováze
Hravý průvodce pitným režimem
Jak mít sůl pod kontrolou
Vláknina
Život je sladký i bez cukru
Pyramida výživy pro děti
Každý krok se počítá aneb Kancelář v pohybu
Každý krok se počítá aneb Jak zařadit pohyb do každodenního života
Spánek pod lupou

Doporučené webové stránky SZÚ:

 

Další doporučené webové stránky:

Další použité a doporučené zdroje:

  • Prevence cukrovky 2. typu.

https://www.nzip.cz/clanek/428-prevence-cukrovky-2-typu#:~:text=Dieta%20u%20cukrovky%202.%20typu.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://internimedicina.cz/pdfs/int/2018/02/08.pdf&ved=2ahUKEwiR_82P0dWQAxVz9wIHHZ2qDF8QFnoECBUQAQ&usg=AOvVaw2ds9L4UVFuwBeWqLMBj5j9

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.diab.cz/wp-content/uploads/2025/03/TZ_Naklady-prevence.pdf&ved=2ahUKEwjUt4KbzNWQAxUT0gIHHZV-M3k4ChAWegQIGRAB&usg=AOvVaw0o6gn-EZQiuGw_6Bc_-2A

Česká diabetologická společnost CSL JEP připomíná Světový den diabetu 2025: Diabetologie prochází revoluční transformací. https://www.diab.cz/oznameni/ceska-diabetologicka-spolecnost-cls-jep-pripomina-svetovy-den-diabetu-2025-diabetologie-prochazi-revolucni-transformaci/

https://www.who.int/europe/news-room/fact-sheets/item/a-healthy-lifestyle—who-recommendations