Aktuality

4. března si připomínáme Světový den obezity

03. března 2025 | Autor: Klára Kučerová

4. březen je vyhlášen Světovým dnem obezity, který upozorňuje na zdravotní rizika spojená s nadváhou a obezitou. Tyto stavy jsou definovány jako abnormální nebo nadměrné hromadění tuku v těle, které ohrožuje zdraví. Index tělesné hmotnosti (BMI) nad 25 je považován za nadváhu, nad 30 pak za obezitu.

V České republice se s mírnou nadváhou potýká více než třetina žen a téměř polovina dospělých mužů. Obezitou trpí 21 % mužů a 18 % žen, přičemž s přibývajícím věkem hodnoty BMI často rostou (ČSÚ, 2023).

Tento den nám připomíná i zdravotní komplikace, které s obezitou souvisejí. Mezi nejčastější patří zvýšené riziko diabetu 2. typu, srdečních chorob, problémy s pohybovým aparátem, některé druhy rakoviny a také zhoršená kvalita života – například horší spánek či snížená pohyblivost (WHO, 2024).

Jak obezitě předcházet?

Prevence začíná pravidelnou fyzickou aktivitou. Důležité je najít si pohyb, který vás baví. Může to být jízda na kole, plavání nebo běh. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje 150–300 minut pohybu střední intenzity týdně (WHO, 2021).

Pohyb můžeme jednoduše zařadit během dne:

  • z MHD vystupovat o zastávku dřív
  • používat místo výtahu schody
  • po 30 min přerušit sezení, protáhnout se, projít se
  • jít do práce pěšky nebo jet na kole

Jak jsme na tom u nás s pohybem?

Každý den si najde čas na pohyb ve svém volném čase jen 14 % mužů a 16 % žen. Alespoň jednou týdně se pravidelně hýbe 35 % mužů a 31 % žen. Příležitostně nebo občas si zasportuje 18 % mužů a 15 % žen. Oproti tomu třetina českých mužů a o něco více žen přiznávají, že neprovozují žádnou fyzickou aktivitu ve volném čase (ČSÚ, 2023).

Důležitou součástí prevence je také pestrá a vyvážená strava. Jedním ze základů je dostatek zeleniny a ovoce, které jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálních látek, vlákniny

a antioxidantů. Konzumace různých druhů ovoce a zeleniny pomáhá zajistit dostatečný příjem těchto základních živin. Mohou být čerstvé, mražené, konzervované nebo sušené, každý kousek ovoce nebo zeleniny se počítá (NHS, 2022).

Doporučuje se pět porcí denně (400g), ale jak jsme na tom v Česku?

  • Alespoň jednu porci ovoce denně sní 58 % žen a 45 % mužů
  • U zeleniny je to 56 % žen a 45 % mužů

(WHO, 2023, ČSÚ, 2023)

 

Zdroje:

https://statistikaamy.csu.gov.cz/kvalita-zivota-a-zdravi-cechu 

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight 

https://www.who.int/tools/elena/interventions/fruit-vegetables-ncds 

https://www.who.int/europe/publications/i/item/9789240014886 

https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/5-a-day/why-5-a-day/